KÖSZÖNTŐ

Európa az üres bölcsők kontinense. Kevés gyermekünk születik és csökken a népesség, miközben a Föld lakossága egyre növekszik. Pedig ha kevés a gyermek, akkor bizonytalan a jövő, az európai és azon belül a magyar jövő is. Európa fejlődése megmérettetik a demográfiai adatokban is. Ha a társadalom idősödik és egyre kevesebb gyermek születik, akkor abból számtalan probléma származhat. A fenntartható fejlődéshez ezért olyan társadalompolitika szükséges, amelyben meghatározó szerepe van a népesedés- és családpolitikának. Ahhoz ugyanis, hogy az „öreg kontinens” elöregedése megálljon, és Európa megőrizze a világban elfoglalt helyét, fontos a gyermekeket nevelő családok elismerése, támogatása, az életüket javító intézkedések és szabályozások célzott kialakítása.

Mindezeket figyelembe véve rendezzük meg 2015. november 5−7. között a Budapesti Demográfiai Fórumot, amelynek célja azoknak a családokat érintő kérdésköröknek a megvitatása, amelyek a fenti problémák megoldásához, illetve a célok megvalósításához szükségesek: a családalapítás, a gyermekvállalás akadályainak elhárítása, a család, a magánélet és a munka összehangolása, a nők és férfiak közti egyensúly és felelősség- megosztás elősegítése, a családokat támogató intézményrendszer fejlesztése, a generációk közötti együttműködés ösztönzése, a helyi közösségek összefogása a családok jólléte érdekében.

Célunk továbbá, hogy a Budapesti Demográfiai Fórum keretében a résztvevők megvitathassák az európai népesedési folyamatok alakulását, az azok vizsgálata során szerzett tapasztalataikat, a már bevezetett szabályozásaikat és alkalmazott intézkedéseiket annak érdekében, hogy a közös európai problémára megfelelő válaszok szülessenek, és hosszú távon fenntartható demográfiai fordulat következzék be, amely a társadalmi fennmaradás és fejlődés alapvető feltétele.

Érdeklődve várjuk azokat a politikusokat, szakembereket, civil szervezeteket, akik és amelyek egyetértenek abban, hogy ezekről a kérdésekről érdemes eszmecserét folytatni és európai szinten közös megoldásokat keresni.

 

Novák_Katalin Balog_Zoltán
Novák Katalin
család- és ifjúságügyért felelős államtitkár
házigazda
Balog Zoltán
miniszter

 

Emberi Erőforrások Minisztériuma